In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

De Cluft Nieuws Prof. Noakes Dr. Cortvriendt Huisarts Leefstijl Darmen De Liefde Eckhart Tolle Deepak Chopra  Missie Bewegen Geluk Water Contact

Welzijn en Gezond

Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

Stichting "De Cluft"

Stichting "De Cluft"

De Cluft dankbrief

Intuïtief kiezen

Waarom vinden mensen het maken van keuzes vaak lastig? Grootste oorzaak is dat er teveel alternatieven zijn. We hebben dan wel al die vrijheid, dat betekent ook dat er heel veel opties zijn. En als er veel opties zijn, waar ga je dan voor? We wikken en wegen wat af, maar meestal helpt al dat gepieker ons geen steek verder. Kan het ook anders? Volgens Deepak Chopra, arts en wereldberoemd auteur, wel. Hij zegt dat een goede keuze simpel te herkennen is. In zijn boek ‘De zeven spirituele wetten van succes’ stelt hij dat een juiste keus er een is die jou gelukkig maakt én waar je geen stress bij voelt. Met andere woorden: voel je stress, druk of angst bij een bepaalde uitkomst? Dan is de keuze niet de juiste.


Advertentie

Soms kan een keuze heel stressvol zijn, maar is het achteraf alsnog de juiste. Voor deze intuïtieve manier van kiezen is het dan ook heel belangrijk dat je jezelf vanaf een afstandje kunt bekijken. Vind je dat lastig, dan heeft Deepak Chopra twee vragen die je jezelf kunt stellen. Ten eerste kun je je afvragen welke gevolgen deze keuze heeft. Schrijf het antwoord op. Vervolgens vraag je je af of die gevolgen jou gelukkig zullen maken. Is het antwoord ja, dan weet je dat je de juiste keuze maakt. Is het antwoord nee, dan maak je de keuze niet.

Er is geen vooropgezet plan

Nu is dit wellicht een beetje kort door de bocht. Soms kan een keuze heel stressvol zijn, maar is het achteraf alsnog de juiste. Soms heb je niet de luxe om een keuze wel of niet te maken, maar móet je wel. En soms kun je de gevolgen simpelweg nog niet overzien of pakken ze toch nog anders uit. Op zulke momenten kan een andere wijze les van Deepak Chopra helpen.  …


Meer lezen?

7 trucs om je angsten te overwinnen (het werkt echt)

Heb jij last van faalangst op het werk? Onthoud dan deze 4 dingen

Gestrest of angstig? Zó krachtig is het herstellend vermogen van de natuurTotale gezondheid van lichaam en geest


1. Ga voor verbetering, niet voor succes

Deepak Chopra gelooft dat we invloed hebben op de zaadjes die we planten, maar niet op de vruchten die uit dit zaadje komen. In plaats van te streven naar externe waardering, zouden we ons moeten focussen op het goed uitvoeren van wat er ook op ons pad komt. Hij stelt vraagtekens bij de definitie van succes van onze huidige maatschappij. Wat belangrijk is, is jouw eigen perceptie van succes, niet dat van iemand anders.

Ziekte berust op een verstoring van evenwicht tussen de drie dosha's: vata, pitta, en kapha, 'kwaliteiten' die volgens het ayurvedische mensbeeld in een bepaalde mengeling in ons aanwezig zijn. Genezing betekent dus het tot stand brengen van een voor onze persoon uniek evenwicht tussen de dosha's, waardoor we zowel psychisch als lichamelijk beter in balans en meer in harmonie met onszelf zullen komen. Dit boek geeft een overzicht van de rijke schakering aan therapeutische mogelijkheden die de ayurvedische arts door de oude traditie worden aangereikt of die op basis van universitair onderzoek, dat in India nog steeds wordt verricht, zijn ontwikkeld.Deepak Chopra heeft meer dan vijftig boeken geschreven, die zijn vertaald in ruim dertig talen. Vele hebben op de bestsellerlijsten van The New York Times gestaan. Ook in Nederland is Chopra de grootste auteur op het gebied van zingeving.Deepak Chopra is een van de belangrijkste leraren die de oosterse wijsheden doorgeeft aan de westerse wereld. Na eerst werkzaam te zijn geweest als arts, heeft hij de kracht van meditatie en yoga ontdekt. Hij richtte meerdere spirituele centra op in Amerika en geeft wereldwijd lezingen. Zijn reputatie is niet onomstreden, maar hij heeft vele aanhangers. Naast auteur van vele boeken op het terrein van de ayurvedische geneeskunst, adviseert hij vele invloedrijke managers, onder wie voormalig president Bill Clinton.

Deepak Chopra heeft meer dan vijftig boeken geschreven,
die zijn vertaald in ruim dertig talen. Vele hebben op de bestsellerlijsten van The New York Times gestaan.

https://www.deepakchopra.com/

5 regels voor een gelukkig leven van Deepak Chopra

2. Het leven gaat niet over lange termijn doelen, het gaat over het nu

Tijdens zijn medicijnenstudie woonde Deepak Chopra een les over doelen bij en hij probeerde zijn lange termijn doelen op die manier te plannen – voor 2 dagen. Hij gaf het op en heeft sindsdien geen doel meer gesteld voor de lange termijn. Hij prefereert het leven elke dag te nemen zoals het komt.

4. Hoe dieper je gaat, hoe hoger je vliegt

Vele van ons worstelen met onze levensvragen. Wat zou de volgende stap in mijn carrière moeten zijn? Is dit de juiste persoon om mijn hele leven mee te spenderen? Volgens Deepak Chopra liggen alle antwoorden in onszelf. Het lastige is om echt te luisteren, om echt stil te zijn en om te luisteren naar onze wijsheid.

5. Je kunt niet winnen als je geen risico’s neemt

Wanneer Deepak Chopra keuzes maakt kiest hij meestal voor het ‘ingecalculeerde risico’, waarbij de beloning groter is. Hij zegt dat hij geboren is voor het avontuur en dat hij alle kansen die hij krijgt aangrijpt. Soms pakken deze kansen goed uit, soms niet. Maar de enige manier om hier achter te komen is door het te proberen

3. Fouten zijn één van onze grootste kansen

Deepak Chopra beschrijft zijn beste fout die hij ooit heeft gemaakt: De beste fout die ik ooit heb gemaakt was de dag dat ik met mijn coschappen Endocrinologie ben gestopt. Zijn professor vroeg Deepak Chopra om informatie over een patiënt en de jonge dokter Chopra checkte eerst zijn notities alvorens antwoord te geven. De professor viel hem publiekelijk af voor het feit dat hij zijn informatie niet in zijn hoofd had zitten. Deepak Chopra verloor zijn geduld en dumpte de notities op het hoofd van de professor en liep weg.

In eerste instantie had hij moeite om weer een baan te vinden en vond uiteindelijk een baantje wat $ 6,- per uur betaalde. Nu zegt hij dat het de beste fout was die hij kon maken, omdat dit het begin was van zijn weg die hem zoveel heeft gebracht.

Lees snel verder >>>

Deepak Chopra (New Delhi, 22 oktober 1946) is een Indiaas schrijver van boeken over spiritualiteit, alternatieve geneeskunde en Ayurveda en hij is woonachtig in de Verenigde Staten. Hij stelt dat zijn grootste invloed komt van zijn van huis uit hindoeïstische geloof, met name het onderricht in Vedanta en de Bhagavad gita.

Chopra, zoon van een cardioloog, is ook arts en heeft zich gespecialiseerd als internist en endocrinoloog. Volgens Stephen Barrett, een uitgesproken criticus van Chopra, is hij afgestudeerd aan het All India Institute of Medical Sciences in 1968. Na een coassistentschap in een ziekenhuis in New Jersey, heeft hij nog verscheidene jaren opleiding gevolgd in het Lahey-ziekenhuis te Burlington in de staat Massachusetts en aan het academisch ziekenhuis van Virginia (University of Virginia Hospital). Later werd hij hoofd personeel in het "New England Memorial Hospital". Hij liet zich initiëren in de Transcendente Meditatie-techniek en werd enkele jaren gekoesterd door Maharishi Mahesh Yogi als zijn favoriete leerling,[1] maar uiteindelijk ging Deepak zijn eigen weg, hoewel veel van wat hij vertelt over meditatie een getrouwe weergave is van wat de TM-beweging leert. Centraal in zijn holistische ideeën over gezondheid staat zijn streven naar vereniging van westerse wetenschappelijke kennis met oeroude oosterse filosofieën en geneeswijzen, zoals Ayurveda en Yoga, maar ook met alternatieve gezondheidsconcepten uit de new-agebeweging, bijvoorbeeld meditatie en homeopathie.

Chopra heeft zowel een grote schare supporters als critici. Kritiek is met name gericht op zijn frequente verwijzingen naar de relatie tussen genezende processen en de kwantummechanica. Hiervoor ontving hij in 1998 de Ig Nobelprijs. De documentairefilm What the Bleep Do We Know!? is gedeeltelijk gebaseerd op werk van Chopra, met name op diens opvattingen over het verband tussen de kwantummechanica en de relativiteitstheorie enerzijds en de fysische processen in de mens anderzijds.

Chopra heeft meer dan veertig boeken geschreven en zijn werken zijn in 35 talen vertaald. Daarnaast heeft hij vele videobanden en geluidscassettes uitgegeven. Chopra werd in 1999 door het tijdschrift TIME Magazine uitgeroepen als een van de honderd grootste helden en idolen van de twintigste eeuw. Chopra is de oprichter en directeur van het Chopra Center for Well Being in Californië.


Deepak Chopra