In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

De Cluft Nieuws Prof. Noakes Dokter gezond Huisarts Leefstijl Darmen De Liefde Eckhart Tolle Deepak Chopra Bewegen Machteld Huber Geluk Water Contact

Welzijn en Gezond

Emmen

  Sociaal Cultureel Welzijn

Stichting "De Cluft"

Stichting "De Cluft"

De Cluft dankbrief

Webdesign by

Door voldoende beweging kunnen mensen, tot op late leeftijd, gezond blijven leven.


GezondZIJN en blijven
Hoeveel uur onderwijs voor voeding en leefstijl?
Vereniging Arts en Leefstijl maakt werken als arts in de gezondheidszorg nóg leuker, vermindert medicijngebruik door patiënten en maakt Nederland gezonder! Door aandacht te vragen voor het positieve effect van goede voeding en een gezonde leefstijl. Bij huisartsen, praktijkondersteuners, beleidsmakers, opleiders, studenten en patiënten.
Slechts twee jaar betrokken bij het Keer Diabetes2 Omprogramma en volledig overtuigd. Voor Tamara de Weijer geen twijfel: veel medicatie kan afgebouwd worden. Jammer dat artsen zich daar te weinig op richten. “Diabetes type 2 wordt vaak aangeduid als ouderdomssuiker. Vroeger klopte dat wel. Het waren over het algemeen 65-plussers die het kregen. Tegenwoordig is dat anders. Er ontstaat wereldwijd een enorme epidemie. Vooral in Amerika en Engeland is dit merkbaar. Lang niet alleen bij ouderen. De gemiddelde leeftijd waarop mensen diabetes type 2 krijgen ligt op 52. Ik behandel zelfs mensen van rond de 30 met deze vorm van diabetes.” “Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt. De insuline kan zijn werk niet doen. Hierdoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Zonder de juiste behandeling kan dit een grote verscheidenheid aan complicaties opleveren die het leven onleefbaar maken. Zodoende krijgen diabetes type 2-patiënten medicijnen en op termijn ook insuline-injecties voorgeschreven.”
“Ik ben sinds twee jaar nauw betrokken bij Stichting Voeding Leeft. Die heeft in 2014 het Keer Diabetes2 Om-programma ontwikkeld. Hier ondersteun ik deelnemers en ben ik continu bezig met het verbeteren van het groepsprogramma. Een goed voorbeeld daarvan is het medicatieafbouwprotocol. Op de een of andere manier zijn dokters van mening dat patiënten in het verloop van hun behandeling alleen maar meer medicatie nodig hebben. Een protocol om op een juiste manier medicatie af te bouwen is er nog niet. Vreemd! Ik streef er juist naar om medicatiegebruik zo veel mogelijk en verantwoord af te bouwen.” “Het programma is een enorm succes. Regelmatig worden mensen op verantwoorde wijze van hun medicatie afgeholpen. Stoppen met pillen is al fantastisch. Maar mensen die ervan overtuigd zijn dat ze de rest van hun leven insuline moeten spuiten, van de insuline afkrijgen, is fenomenaal. De eerste groep begon in 2014. Deze club mensen is nog steeds van de insuline af. Het gaat erg goed met ze. Dit is waarvoor ik arts ben geworden.”
“Natuurlijk zijn we altijd scherp op verval in oude gewoontes. Mensen die diabetes type 2 hebben gehad, blijven een risicogroep. Ze hebben verhoogde kans op het opnieuw krijgen van de ziekte. Het programma is niet alleen op voeding gericht. Het is een aanpassing van je hele levensstijl: beweging, slaapgedrag, ontspanning en voeding. We werken dan ook met een coach aan persoonlijke doelen. Geen onrealistische, maar doelen die dichtbij zijn en zodoende haalbaar: een moeder die over negen maanden een mooie jurk wil passen en zich fit wil voelen op de bruiloft van haar zoon. Een opa die over een jaar een balletje wil kunnen trappen met zijn kleinzoon. Een flatbewoner die niet meer met de lift wil, maar gebruik wil maken van de trap.” “Gemiddeld duurt het drie tot vier maanden voordat mensen van de insuline af zijn en op basis van hun nieuwe levensstijl een gelukkig en gezond leven leiden. Soms duurt het langer. Het is afhankelijk van de wijze waarop mensen in staat zijn om hun leven aan te passen en hieraan vast te houden. Ik heb ook meegemaakt dat het na een week al lukte. Eén van de deelnemers was binnen zeven dagen van de insuline af. Het gaat supergoed met hem. Hij is veel afgevallen, voelt zich fit en noemt zichzelf een compleet ander mens. Diabetes type 2 omkeren, dat wens je elke patiënt toch toe?”
‘Dit is waarvoor ik arts ben geworden’
Dokter Tamara de Weijer is huisarts, voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding en ambassadeur van het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Hier lees je meer over haar, vind je gratis blogs, bekijk je gratis recepten en schrijf je je in voor onze Tamara-nieuwsbrief.
Lees verder >>>
leefstijlgeneeskunde in de nieuwe richtlijn voor CVRM
June 5, 2019
In de Radar-uitzendingen 13 en 20 mei jl. is de zin en achtergrond van het (wijdverbreide) gebruik en voorschrijven van statines bediscussieerd. Voorzitter van Vereniging Arts en Leefstijl Tamara de Weijer laat in de uitzendingen zien dat interventie via leefstijl ook tot verlaging van het LDL-cholesterol kan leiden. In de uitzending van 20 mei werd de leefstijlgeneeskunde meer in de breedte besproken, waarbij niet alleen voeding maar ook andere belangrijke aspecten zoals beweging, slaap en ontspanning aan de orde zijn gekomen. Er is goed te zien dat in samenspraak met de patiënt een behandelplan ontstaat waarbij de patiënt de regie heeft en aangeeft wat voor hem of haar haalbaar is. De aanpak wordt zo steeds individueel bepaald.
Radar Extra Cholesterol: Hoe lager hoe beter?
Ma 13 mei 20:35
Steeds meer mensen krijgen van hun dokter te horen dat hun cholesterol te hoog is. We weten dat dat een probleem is, maar waarom is dat eigenlijk? Ruim twee miljoen Nederlanders gebruiken cholesterolverlagende medicijnen. Helpen die wel? En zijn er alternatieven voor deze medicatie? Antoinette Hertsenberg onderzoekt het en praat erover met artsen, leefstijlwetenschappers en patiënten die het roer drastisch hebben omgegooid
Radar Extra Cholesterol: Zelf aan de slag
Ma 20 mei 20:35
Steeds meer mensen krijgen van hun dokter te horen dat hun cholesterol te hoog is. We weten dat dat een probleem is, maar waarom is dat eigenlijk? Ruim twee miljoen Nederlanders gebruiken cholesterolverlagende medicijnen. Helpen die wel? En zijn er alternatieven voor deze medicatie? Antoinette Hertsenberg onderzoekt het en praat erover met artsen, leefstijlwetenschappers en patiënten die het roer drastisch hebben omgegooid.