In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

De Cluft Nieuws Prof. Noakes Dokter gezond Huisarts Leefstijl Darmen De Liefde Eckhart Tolle Deepak Chopra Bewegen Machteld Huber Geluk Water Contact

Welzijn en Gezond

Emmen

  Sociaal Cultureel Welzijn

Stichting "De Cluft"

Stichting "De Cluft"

De Cluft dankbrief

Webdesign by

In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn

Door voldoende beweging kunnen mensen, tot op late leeftijd, gezond blijven leven.


Levensoverzicht
Levensoverzicht
Ondanks de richtlijnen zijn statines niet voor iedereen geschikt,
zo waarschuwen artsen
Gezondheidsvoorlichters hebben het goed mis als het om de preventie van hartziekten gaat, zeggen artsen. Volgens de nieuwe richtlijnen moet praktisch iedereen cholesterolverlagende statines gebruiken als men ouder wordt – en dan dreigt het gevaar van overmedicalisering.
Bijwerkingen
De Britse huisartsenvereniging, de Royal College of General Practitioners (RCGP) die de belangen behartigt van 52.000 huisartsen, benadrukt dat veel mensen zouden weigeren om deze middelen te nemen als zij alle bijwerkingen kenden. ‘Veel mensen zullen geen statines willen gebruiken als ze op de hoogte zijn van alle feiten – en huisartsen zullen de keuze van de patiënt respecteren,’ zo zegt Helen Stokes-Lampard, de voorzitter van de RCGP.
En in de meeste gevallen is het gebruiken van statines totaal overbodig. Volgens de meest recente risicoscores van het Britse NICE (National Institute for Health and Care Excellence) komt praktisch iedere man ouder dan 60 en iedere vrouw vanaf 75 jaar in aanmerking voor een behandeling met statines. ‘Dit zou alle alarmbellen moeten doen rinkelen, omdat niet duidelijk is of iedere 60-jarige man of 75-jarige vrouw baat zal hebben bij een behandeling met statines,’ zo zegt zij.
De nieuwe NICE risicoscores moeten volgens Stokes-Lampard gezien worden als richtlijnen, en geen regel waarvan niet afgeweken mag worden. Andere factoren moeten ook meegenomen worden bij het voorschrijven.
Haar commentaren zijn een reactie op een overzichtsstudie van recente NICE scores, die stellen dat 11.8 miljoen mensen (37 procent van alle volwassenen in het Verenigd Koninkrijk) zouden moeten starten met een behandeling met statines. De behandeling zou al kunnen beginnen bij mensen die niet ouder zijn dan dertig als ze een hoge risicoscore hebben, en bij praktisch iedere oudere.
Laat voeding uw medicijn zijn
Blauwe bessen en pure chocolade zorgen ervoor dat u er jong uit blijft zien
Het eten van blauwe bessen en pure chocolade helpt u om er jong uit te blijven zien en geen rimpels te krijgen, zo ontdekten wetenschappers.
Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan flavonoïden, stoffen die het DNA in onze cellen vernieuwen en voorkomen dat we beschermende telomeren beginnen te verliezen. Tijdens het verouderingsproces raken we deze telomeren namelijk kwijt.
Andere flavonoïdenrijke voedingsmiddelen, die eenzelfde gunstig effect hebben, zijn onder meer rode druiven. De beste anti-verouderingsdrank is dan ook rode wijn.
Uit laboratoriumproeven blijkt dat een bestanddeel in deze voedingsmiddelen en wijn, resveratrol, evenals moleculen die eenzelfde chemische structuur hebben (resveratrol analogen), de veroudering van oudere cellen vertraagden, en zelfs in een paar uur konden omkeren.
Hoofdonderzoeker Eva Latorre van de Universiteit van Exeter verklaarde: ‘Toen ik zag hoe een aantal van deze cellen zich in een kweekschaaltje begon te vernieuwen, kon ik dit niet geloven. De oude cellen zagen eruit als jonge cellen. Ik herhaalde de experimenten meerdere keren en in alle gevallen vernieuwden de cellen zich.’
Bron: BMC Cell Biol, 2017; 18: 31
 De suikerindustrie verdoezelt gezondheidsrisico’s
De suikerindustrie houdt al bijna 50 jaar het bewijs dat verwerkte suikers hartaandoeningen en sommige vormen van kanker kunnen veroorzaken onder de pet.
De industrie stopte direct met het financieren van een onderzoeks-project dat sucrose in verband bracht met gezondheidsproblemen, waardoor het onderzoek moest worden stopgezet.
De resultaten van de studie uit 1967 – waaruit bleek dat sucrose de kans op hartziekten en blaaskanker bij laboratoriumratten verhoogde – werden nooit gepubliceerd en de projectfinancier, de International Sugar Research Foundation (ISRF), heeft de resultaten achtergehouden.
Het hele project werd geheimgehouden. Niemand wist zelfs dat de ISRF onderzocht of sucrose twee van de belangrijkste ziekten ter wereld zou kunnen veroorzaken. Het onderzoek, Project 259, was ogenschijnlijk opgezet om ‘de voedingseffecten van de organismen in het darmkanaal te meten’. In feite hadden onderzoekers van de Universiteit van Birmingham de opdracht gekregen om te onderzoeken of suiker coronaire hartziekten kon veroorzaken, in vergelijking met het gebruik van zetmeel.
Twee jaar nadat de studie was afgerond, werd in een intern document van de ISRF gesteld dat Project 259 ‘een van de eerste bewijzen voor een biologisch verschil tussen met sucrose en met zetmeel gevoede ratten’ leverde.
Behalve het ontdekken van een verband met hartziekten, vonden de onderzoekers ook dat sucrose het risico op blaaskanker verhoogde, iets wat de ISRF niet had verwacht.
Deze ontdekking had een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van de theorie die destijds stelde dat suiker de hoeveelheid vetten, triglyceriden genoemd, zou kunnen verhogen. En deze triglyceriden kunnen in verband worden gebracht met hartziekten, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Californië in San Francisco (UCSF), die de verborgen documenten onlangs ontdekten. Zelfs in 2016 ontkende de suikerindustrie nog steeds dat er een verband was tussen sucrose en de groei van tumoren, terwijl ze zich toch al bijna 50 jaar bewust was van die mogelijkheid. ‘Dit soort manipulatie van onderzoeksgegevens is vergelijkbaar met wat de tabaksindustrie doet,’ zegt UCSF-onderzoeker Cristin Kearns.
Bron: PLoS Biol, 2017; 15: e20034600
Voeding voor de preventie van ziekten
Beroerte? Groene thee is wat u nodig hebt. Het drinken van drie of vier koppen groene thee per dag vermindert vetachtige afzettingen en plaques in bloedvaten, die een rol spelen bij een beroerte.
Artritis? Eet veel vette vis. Het eten van vette vis, zoals zalm, makreel, tonijn en sardienen, kan artritis helpen voorkomen.
Alzheimer? Olijfolie kan het risico hierop verminderen. Zorg ervoor dat u voldoende extra vergine olijfolie gebruikt voor het bereiden van salades en andere gerechten. Dit kan de kans dat u Alzheimer - of een andere vorm van dementie - krijgt doen afnemen. Dat is in meerdere studies aangetoond.
Hooikoorts? Yoghurt is niet te versmaden. Begin voorafgaand aan het hooikoortsseizoen al met het eten van voldoende yoghurt en lokaal geproduceerde honing. Dit kan ook de ernst van de hooikoortsklachten verminderen. En nu we het er toch over hebben: yoghurt vermindert ook de kans op osteoporose.
Leukemie? Vitamine C kan helpen. Vitamine C verkleint de kans dat u leukemie (bloedkanker) krijgt. Vruchten die veel vitamine C bevatten, zijn guave en papaja, en als u ze samen met een appel eet versterkt dit het effect. Een kiwi bevat ook twee keer meer vitamine C dan een sinaasappel.
Voeding bij chronische aandoeningen
Borstkanker? Broccoli en selderij voorkomen de verspreiding ervan. Wetenschappers hebben met laboratoriumproeven iets heel bijzonders ontdekt: bepaalde stoffen in broccoli en selderij zorgen ervoor dat borstkankercellen zich niet konden verspreiden. Het onderzoek bevindt zich nog in de testfase, maar waarom zou u deze groenten niet alvast wat vaker gaan eten?
Diabetes? Broccoli en pinda’s doen hun werk. Chroom uit broccoli en pinda’s helpt bij het reguleren van de productie van insuline en de bloedsuikerspiegel, en daardoor vermindert deze stof de kans op diabetes type 2.
Longkanker? Eet donkergroene en oranje groenten. Het wapen tegen longkanker is betacaroteen, dat door het lichaam omgezet wordt in vitamine A. Om longkanker te bestrijden is een hoge dosis betacaroteen nodig, en donkergroene en oranje groenten zijn rijk aan betacaroteen.
Hartproblemen? Voeg avocado’s, selderij en olijfolie toe aan uw dieet. Hart- en vaatziekten kunnen verschillende vormen aannemen. Als u lijdt aan atherosclerose (aderverkalking) is het verstandig om bijna iedere dag een avocado te eten. Bij een hoge bloeddruk (hypertensie) is vastgesteld dat bepaalde stoffen in selderij en olijfolie uw bloeddruk kunnen verlagen. En als u een beroerte hebt gehad, kan visolie – die te vinden is in sardienen, zalm en tonijn – de schade aan uw hersenen herstellen.
Kanker? Rode uien en noten zijn belangrijk. Bij om het even welke vorm van kanker is het eten van rode uien en hazelnoten, kastanjes en walnoten belangrijk. Middels laboratoriumproeven hebben onderzoekers vastgesteld dat rode uien kankercellen doden. En als u herstellende bent van kanker, zorg er dan voor dat u iedere dag genoeg noten eet, omdat ze de kans dat de kanker terugkomt verkleinen.
Hoofdpijn? Eet vis (en gember). Als u bonzende hoofdpijn hebt, helpt vis de pijn snel te verlichten. Kook de vis met wat gember, wat ontstekingen vermindert, en u hebt de perfecte remedie.
Oogproblemen? Eet wortelen (ja, uw grootmoeder had gelijk). Het is waar: wortelen beschermen uw ogen en helpen u om helderder te zien. Hoewel het voor de meesten van ons voor de hand ligt, bleek uit een recente studie dat minder dan de helft van de opticiens dit wist!
Aanhoudende hoest? Voeg wat rode pepers toe aan de maaltijd. Rode pepers bevatten dezelfde ingrediënten als diverse soorten hoestsiroop. Dus kunt u het net zo goed rechtstreeks van de bron krijgen. Maar let op: wees matig met cayennepeper, omdat dit de maag kan irriteren.
Ademhalingsproblemen? Eet uien (en tomaten). Uien helpen de vernauwing van luchtwegvertakkingen (bronchi) te verminderen. Daarom zou iedereen met astma ze regelmatig moeten eten. Als u geen astma hebt, maar wel ademhalingsproblemen, sla dan een voorraad tomaten in. Zij zijn het beste middel om gezonde longen te behouden, zeker als we ouder worden.
Blaasontsteking? Drink cranberrysap (en 1,5 liter water per dag). De hoge zuurtegraad van cranberrysap helpt schadelijke bacteriën bij een blaasontsteking te bestrijden. Drink bovendien veel water (1,5 liter water per dag) als u een urineweginfectie hebt.
Vergeetachtig? Eet wat oesters (en pure chocolade, olijfolie, groene thee en spinazie). We vergeten allemaal wel eens wat, maar als u merkt dat dit al te vaak gebeurt, zijn er heel veel dingen die u kunt eten of drinken om dit te verhelpen. Begin met een paar keer per week oesters te eten, kook er wat spinazie bij, besprenkel het geheel met een royale scheut olijfolie, drink er groene thee bij en eindig de maaltijd met een stukje pure chocolade.
Voeding kan een remedie zijn voor een hele reeks kwalen en chronische aandoeningen. Het is het oudste adagium, ‘laat voedsel uw medicijn zijn’, dat misschien al toe te schrijven is aan de Griekse arts Hippocrates. Waarschijnlijk hebt u al de meeste voedingsmiddelen in huis die nodig zijn om een reeks veelvoorkomende (zelfs ernstige) kwalen te bestrijden en om chronische ziekten te voorkomen. Ziehier een voorproefje.
Voeding bij veelvoorkomende ziekten
Slapeloosheid? Gebruik honing. Neem een of twee eetlepels honing voor u gaat slapen. Dit is een natuurlijk slaap- en kalmeringsmiddel dat ervoor zorgt dat u snel in slaap valt.
Verkoudheid? Eet wat knoflook. Ze zeggen dat er geen remedie is tegen een gewone verkoudheid, maar knoflook helpt wel om het verdoofde gevoel in uw hoofd te verminderen in afwachting van uw genezing.
Een onregelmatige hartslag? Probeer pure chocolade. Een onregelmatige hartslag en hartritmestoornissen komen vaak voor bij ouderen. Het eten van een paar stukjes pure chocolade (met 70 procent cacao) per dag helpt om uw hartslag te normaliseren.
Spijsverteringsproblemen? Pel een banaan. Als u last hebt van spijsverteringsproblemen en maagklachten, bevordert het eten van een banaan een gezonde spijsvertering. Als u last hebt van (ochtend)misselijkheid kan gember de oplossing zijn. Elke dag wat walnoten als snack gebruiken kan ook helpen om een gezonde darmflora te behouden.
Menopauze? Eet wat vaker venkel. Als u last hebt van typische menopauzeklachten, zorg er dan voor dat u een paar keer per week venkel eet. Sommige stoffen in deze groente kunnen nachtelijk zweten en hoofdpijn tegengaan, zo is gebleken uit onderzoek.
Diarree? Eet een appel (als hij bruin geworden is). Ook al heeft het geen onmiddellijk effect: rasp een appel met schil en laat hem een paar uur in een kom staan totdat hij bruin begint te kleuren voordat u hem opeet. Als u niet zo lang kunt wachten, helpen bananen en kookwater van bruine rijst de diarree te stoppen.
Laat voeding uw medicijn zijn

Sensatiezucht en simplificatie vieren hoogtij in de berichtgeving over vaccinatie, volgens de Amerikaanse socioloog Robert Mc. Chesney. Ik zou daar graag een derde kwalificatie aan toevoegen en wel: verzwijging… Alle drie worden ze veelvuldig ingezet bij de rapportage over vaccinatie, een gevoelig onderwerp waar journalisten al decennia lang hun tanden op stukbijten.
Maag-darm-leverarts Andrew Wakefield https://youtu.be/AL-8fMEq5DA  gooide de knuppel in het hoenderhok door te stellen dat de gangbare BMR-vaccinatie (tegen bof, mazelen en rodehond) bij sommige kinderen een darmontsteking veroorzaakte die een trigger voor het ontwikkelen van autisme zou kunnen zijn.
Een bericht met nogal wat impact, want een groeiend aantal ouders besloot hun kinderen niet te laten vaccineren. Onderzoekers moesten alle zeilen bijzetten om de schade die Wakefield had veroorzaakt, te ontzenuwen door te bewijzen dat hij het mis had en dat de ter discussie staande BMR-vaccinatie niet de veroorzaker van autisme was. Dat was ook niet wat Wakefield beweerd had, maar hier komen dan de effecten van simplificatie en sensatiezucht door de pers om de hoek kijken.
De pers, geïntimideerd door de beschuldigingen over zijn gekleurde berichtgeving, bediende zich voortaan van het derde instrument: verzwijging. Er verscheen geen negatief woord meer over het onderwerp, terwijl het publiek daar beter mee gediend zou zijn.
Medisch journalist Rob Wipond constateerde dit fenomeen bij de rapportage van een verontrustende reactie op griepvaccinaties in 2009/2010.1 Onderzoekers van het US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) ontdekten dat vrouwen die tegen de epidemische griepvariant pH1N1 geënt waren en deze een jaar later opnieuw toegediend kregen, tot bijna acht maal meer kans hadden op een miskraam binnen 28 dagen na herhaling van de enting.2
Schokkende bevindingen, waarvan de reguliere pers echter geen melding maakte. Gezondheidswebite STAT kondigde aan dat studies hadden uitgewezen dat de kans op miskramen na vaccinatie mogelijk toenamen. De verzamelde pers reageerde hierop met de mededeling dat de studie vraagt om nader onderzoek naar het causale verband tussen griepvaccinaties en miskramen, als dit in eerste instantie het doel van onderzoek was.
De Washington Post toonde de grootste weifeling bij het te berde brengen van het slechte nieuws door een dubbele kop. De eerste verklaring maakt melding van het vinden van een ‘zijdelingse verwijzing naar een verband’ tussen de griepprik en miskramen. Waarbij zij opgemerkt dat een verhoogde kans van 7,7 wel iets steviger benoemd mag worden dan als een zijdelingse verwijzing. Maar zelfs deze halfslachtige kopregel werd nog te zwaar bevonden door de eindredactie van de Post en veranderd in ‘Wat u moet weten over de studie naar het griepvaccin en miskramen’.3
Journalist Wipond vond uit dat het CDC het nieuws beïnvloedde door journalisten van de drie nieuwsorganisaties te briefen tijdens een besloten bijeenkomst. British Medical Journal werd uitgelegd dat men er zeker van wilde zijn dat de pers het volledige verhaal te horen kreeg, zodat deze met de juiste informatie naar buiten zou treden. Het verhaal dat belangrijk is voor de CDC…
Tijdig en duidelijk geïnstrueerd door de deskundigen, repte geen van de journalisten over de 7,7 maal verhoogde kans op een miskraam. Er werd zelfs gesuggereerd dat de uitkomsten van de studie geen enkel weldenkend mens reden tot zorg zouden hoeven te geven. Op verschillende manieren werd duidelijk gemaakt dat de experts de vaccinatie als veilig bestempelen en dat zwangere vrouwen zich zonder zorgen kunnen laten enten.
Met andere woorden: Nick O’Donohue , de CEO van het CDC, gaf aan dat er geen reden tot zorg was en de journalisten schikten zich hierin gedwee.
O’Donohue had gelijk op één punt: grote epidemiestudies zijn niet in staat te bewijzen dat het één het ander veroorzaakt. Er zijn zoveel beïnvloedende variabelen, zoals leeftijd, leefstijl, hygiëne, voeding en sanitaire verzorging; deze kunnen grote invloed hebben op de uitkomsten.
Verbazingwekkend genoeg wordt hier zelden aandacht aan besteed. Andere deskundigen, zoals Chris del Mar, professor in de volksgezondheid aan de Bond University in Australië en redacteur bij de onafhankelijke Cochrane Group, zijn van mening dat de pers het publiek een slechte dienst bewezen heeft. Het griepvaccin is niet eens effectief, zegt Del Mar. Bovendien staat de kans dat een vrouw griep krijgt tijdens haar zwangerschap niet in verhouding tot het risico van de enting.
Sensatiezucht en simplificatie zijn niet wenselijk in de medische journalistiek, maar verzwijgen en ja knikken nog minder.
Literatuur
1. BMJ, 2018; 360: k15
2. Vaccine 2017; 35: 5314-22
3. Washington Post, September 13, 2017
Vaccinatiefeiten verdraaid
Aldus de Griekse arts Hippocrates

Dick Bijl – arts epidemioloog en auteur van het Pillenprobleem

Hoe ‘slechte wetenschap’ een medicijn tot een succesnummer maakt
Pregabaline (Lyrica®) is een van de best verkochte medicijnen ter wereld. Maar het succes heeft veel te maken met slechte wetenschap en ongefundeerde conclusies van medisch onderzoekers.
Naar aanleiding van het model van de tabaksindustrie, die de ‘wetenschap’ gebruikt om zich van winst te verzekeren, keken onderzoekers van de McGill Universiteit in Canada naar de manier waarop de hype rond Lyrica werd opgebouwd.
Ze ontdekten dat artsen het middel voorschrijven voor aandoeningen waarbij er weinig of geen bewijs is dat het helpt.
Zo ontdekten de onderzoekers bijvoorbeeld dat het middel al meer dan tien jaar wordt voorgeschreven om lage rugpijn te behandelen. Maar er zijn geen grote, zorgvuldige studies gedaan waaruit blijkt dat het daartegen helpt.
Verrassend genoeg komen de ongefundeerde conclusies niet bij de fabrikant vandaan – althans niet rechtstreeks – maar van onderzoekers die gefinancierd werden door een overheidsinstelling of door hun eigen medisch centrum.
Het gevolg is dat klinische trials precies het omgekeerde doen van wat ze zouden moeten doen. Ze zijn ontworpen om artsen en patiënten te waarschuwen voor ineffectieve en kostbare behandelingen, maar in plaats daarvan promoten ze die juist, zeggen de onderzoekers.
Hoewel offlabel voorschrijven – een middel voorschrijven voor een aandoening waarvoor het niet geregistreerd is – niet per se verkeerd is, moet het wel gebeuren op basis een hoeveelheid degelijk bewijsmateriaal, benadrukken de onderzoekers.
Bron: JAMA Intern Med, 2019; 179: 90-7
Het laatste woord - De verbale strijd over medicijnen opgekrikt naar een nieuw niveau
‘Follow the money’, wordt vervolgd…
-Bryan Hubbard-
De klassieke toneelschrijver Aeschylus had een heldere kijk op de zaken. Een belangrijke uitspraak van hem is ‘Het eerste slachtoffer van oorlog is de waarheid’.
In de praktijk wordt de waarheid vlotjes ingewisseld voor propaganda; het winnen van de oorlog is tenslotte belangrijker dan dat de burgers weten wat er echt aan de hand is.
We zien dit op kleinere schaal ook gebeuren in de geneeskunde. De oorlog gaat over het opnemen van verschillende medicijnen en vaccins, waarvan de verkopen op de korrel genomen worden door critici die wijzen op de ontoereikendheid en gevaren van deze middelen.
Eerder dit jaar werd hierop de aandacht gevestigd door de World Health Organization, die ‘vaccinatieterughoudendheid’ – wanneer ouders de veiligheid van vaccinaties voor hun kind ter discussie stellen – als één van de top-10 gezondheidsbedreigingen wereldwijd categoriseert.
In de hoofden van deze ouders is volgens The Guardian een ‘twijfel-zaadje’ geplant door de anti-vaxxers die voor het verspreiden van hun boodschap gebruikmaken van platforms als Facebook, YouTube en Twitter.1
Niet om de hete brij heendraaiend, meldde een editorial in The New York Times dat de negatievelingen levens op het spel zetten.2
Net zo goed als de zorgen van de antivaxxers zowel gevaarlijk als legitiem zijn, geldt dat voor de artsen en wetenschappers die menen dat statinen nutteloos zijn omdat cholesterol niets van doen heeft met hartziekten.
Deze ‘statinen-ontkenners’ worden teruggefloten met dezelfde retoriek als gebruikt voor de anti-vaxxers. Ook zij brengen levens in gevaar met hun valse claims, zegt Dr. Joseph Hill, eindredacteur van Circulation, the American Heart Association’s journal. 'Er is een stroom aan misinformatie op het internet en sociale media die de mensheid kwaad doet.'
'Het gaat niet over zomaar irritatie, dit brengt mensen in de gevarenzone', meldt Hill in het hoofdartikel van zijn tijdschrift. 'Artsen komen te veel mensen tegen in hun praktijk, die het gebruik van statinen mijden door slechte informatie die ze oppikken van politici, beroemdheden of anderen zonder medische kennis.'3
Hill ondersteunt zijn stellingname met de vondst van een ‘onafhankelijk’ researchverslag dat met graagte werd omarmd door de heersende stroom in de media. Zo’n 8.000 sterfgevallen per jaar zouden voorkomen kunnen worden in Engeland als mensen boven de 75 de anti-statinen campagnes zouden negeren en gewoon hun pilletjes nemen, aldus de onderzoekers van de Cholesterol Treatment Triallists Collaboration (CCT).4
De CCT is nauw verbonden met de Oxford Clinical Trials Service Unit (CTSU) die zo’n 300 miljoen Engelse Ponden aan donaties van de farmaceutische industrie heeft ontvangen.
CCT en CTSU maken gebruik van hetzelfde onderzoeksteam, hetgeen volgens twee prominente CTT onderzoekers leidt tot zeker vijftig belangenconflicten met medicijnproducenten, waarvan een heel aantal statinen produceert.
Het is lastig om een CTT-studie te bekritiseren, omdat de gegevens waarop de conclusies zijn gebaseerd onder tafel gehouden worden. Hetzelfde gebeurt met vaccinatiestudies.
Bij het schrijven van dit artikel, is er een Engels onderzoek naar de veiligheid van HPV-vaccinaties nog steeds niet gepubliceerd. En dat is drie jaar na afronding van de studies. In een beoordeling van het BMR-vaccin, heeft het US Center for Disease Control and Prevention (CDC) ‘vergeten’ een stuk informatie toe te voegen dat aantoont dat zwarte Amerikaanse jongens vier maal zo veel kans hebben om autisme te ontwikkelen na vaccinatie.5
Deze fouten en manipulaties dragen niet bepaald bij aan het geruststellen van patiënten en ouders. Dat is waarom een onafhankelijk onderzoek, zoals het Vaccine Confidence Project, in het leven is geroepen. Jammer genoeg is dit project verre van onafhankelijk… Het weegt de voor- en nadelen niet onpartijdig.
Het project is opgericht om de vooringenomen stelling dat vaccinaties altijd goed en veilig zijn en de antivaxxers hysterische complottheorieën smeden, te onderschrijven.
En natuurlijk scharen weldoeners als GlaxoSmith Kline, goed voor veertig typen vaccinaties met jaarlijks een miljarendomzet, zich graag achter dit soort projecten.
Voor iedereen die de waarheid wil weten in deze farmaceutische oorlogsvoering, stelt u zichzelf de vraag: wie heeft het meeste baat bij het winnen van deze oorlog? Zijn het de antivaxxers en de statinencritici, of is het de farmaceutische industrie die op het punt staat miljarden aan omzet te verliezen…
Door het grote geld te volgen, kun je nog altijd achter de waarheid komen. Zelfs in tijden van oorlog.

Literatuur:
1. The Guardian, February 1, 2019
2. New York Times, January 19, 2019
3. Circulation, 2019; 139:571-2
4. The Lancet, 2019, 393:407-15
5. J. Am. Physician Surgeon, 2018; 23:105-9
https://youtu.be/Bi0-6oPdk_8